Nieuwsflits! Meer duidelijkheid en coulance WW-premiedifferentiatie

orange-corner-2-001

Wat speelde er?

We informeerden u recent over de mogelijkheid voor werkgevers via de WW-premiedifferentiatie te profiteren van een lagere WW-premie. Op grond van deze stimuleringsregeling die wordt ingevoerd met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) per 1 januari 2020, is het mogelijk per werknemer 5% te besparen op de WW-premie voor arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd. Zeker grote werkgevers kunnen hiermee op jaarbasis een aanzienlijke kostenbesparing realiseren.

Wel zet de regering een flinke administratieve lastenverzwaring tegenover deze besparingsmogelijkheid, waaronder de verplichting een door beide partijen getekende schriftelijke arbeidsovereenkomst in file te hebben en bepaalde zaken te vermelden op de loonstrook. De precieze voorwaarden vindt u hier. Wij merkten dat veel cliënten hier in de praktijk mee worstelden, bijvoorbeeld omdat hun beleid is arbeidsovereenkomsten stilzwijgend of met een eenzijdige bevestigingsbrief te verlengen. Hierdoor beschikten zij niet over getekende schriftelijke arbeidsovereenkomsten.

Gelukkig heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nu duidelijkheid geschept via een update van het Kennisdocument Premiedifferentiatie WW; een addendum waaruit blijkt dat de werknemer uiterlijk op 31 december 2019 voor onbepaalde tijd in dienst was, volstaat. En het bewijs kan bovendien ook worden geleverd via een digitale handtekening, of via e-mail of in een HR-systeem.

Daarnaast is een coulanceregeling ingevoerd, waarmee werkgevers iets meer ‘lucht’ krijgen, doordat pas uiterlijk voor 1 april 2020 moet zijn voldaan aan de administratieve eisen voor een lage WW-premie. Dit maakt het makkelijker te voldoen aan de eisen die worden gesteld en vermindert de extra administratieve lasten voor werkgevers aanzienlijk.

Juridisch advies nodig?

Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators. 

orange-corner-2-004

Over de auteur

Eric van Dam

+31 (0)6 101 72 222

evd@clintlittler.com

Laatste nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bekijk alle artikelen op onze blog.

Plan een adviesgesprek.

orange-corner-2-002
orange-round-corner-2-002

Een second opinion nodig? Of sparren over een casus? Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.