Vragen?

Leg de casus voor aan een van onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten.

Samenvatting

Het kabinet heeft zojuist bekendgemaakt dat de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers, kortweg Tozo, volgende week van start gaat.
Geschreven door:

Eric van Dam

+31 (0)6 101 72 222

evd@clintlittler.com

Tozo

Deze tijdelijke noodregeling, die onderdeel is van het economische noodpakket van het kabinet als gevolg van de coronaviruscrisis, ondersteunt zelfstandig ondernemers zoals ZZP’ers. Deze ondernemers komen op grond van de Tozo in aanmerking voor bedrijfskrediet en inkomensondersteuning, met als doel de continuïteit van hun onderneming veilig te stellen.

De Tozo is ingericht als een soepele en snelle procedure, die bij voorkeur digitaal verloopt en binnen vier (4) weken kan worden afgerond.

De zelfstandige moet voor 17 maart 2020 om 18:45 uur zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming. Daarnaast moet hij voldoen aan het urencriterium voor de zelfstandigenaftrek. Indien hij langer dan een (1) jaar als zelfstandige werkt, dan betekent dit dat hij in het afgelopen jaar minimaal 1.225 uur per jaar (24 uur per week) werkzaam moet zijn geweest als zelfstandige. Is hij korter dan een (1) jaar zelfstandig, dan geldt het urencriterium voor het aantal maanden dat is gewerkt.

Bedrijfskrediet

Zelfstandig ondernemers die door de coronaviruscrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen gebruik maken van bedrijfskrediet. Zij kunnen een lening van maximaal EUR 10.157 aanvragen, die binnen vier (4) weken beschikbaar is. Voor deze lening, met een maximale looptijd van drie (3) jaar, geldt een rentepercentage van 2%. Bovendien geldt een vrijstelling van de aflossingsverplichting tot januari 2021.

Juridische uitdaging of HR vraagstuk?

CLINT | Littler zorgt voor heldere oplossingen. Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.

Inkomensondersteuning

De in Nederland gevestigde en hoofzakelijk in Nederland werkende zelfstandige die in aanmerking wil komen voor inkomensondersteuning, moet bij de aanvraag verklaren dat hij verwacht dat zijn inkomen door de coronaviruscrisis de komende drie (3) maanden minder zal zijn dat het sociaal minimum. Er wordt daarbij geen onderzoek gedaan naar de levensvatbaarheid van zijn bedrijf. Daarbij heeft het inkomen van de eventuele partner en het eigen vermogen van de zelfstandige, geen invloed op de hoogte van de inkomensondersteuning. Het aanhouden van een eventueel spaarsaldo en/of het hebben van een eigen huis, spelen dus geen rol.

De hoogte van de inkomensondersteuning, die het karakter heeft van een gift en dus niet hoeft te worden terugbetaald, hangt van de situatie af: voor gehuwden en samenwonenden wordt het inkomen aangevuld tot een bedrag van EUR 1.500 netto en voor alleenstaanden tot EUR 1.050. Echtparen of samenwonden die beiden zelfstandig ondernemer zijn, komen in aanmerking voor een inkomensondersteuning van maximaal EUR 1.500 netto. Vooralsnog geldt de inkomensondersteuning tot 1 juni 2020.

Gemeenten

De Tozo verloopt via de eigen gemeente. Het kabinet heeft vandaag de gemeenten geïnformeerd over de eerste voorschotten, in totaal EUR 250 miljoen, die zij ontvangen voor de uitvoering van de Tozo. De hoogte van deze voorschotten, die verschillen per gemeente, vindt u hier.

Juridisch advies nodig?

Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators. 

NOW

Het kabinet heeft daarnaast laten weten dat de op 17 maart jl. aangekondigde tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (“NOW”), waarover wij in een recent blog reeds berichtten, naar verwachting over enkele dagen gereed zal zijn. Daarmee lijkt het kabinet de eerder aangekondigde datum van 31 maart 2020, te gaan halen. Op grond van de NOW komen ondernemers in aanmerking voor looncompensatie gerelateerd aan hun omzetverlies. Het NOW ziet op omzetverlies vanaf 1 maart 2020. De aanvraag voor het NOW, waar veel ondernemers met smart op wachten, zal verlopen via het UWV.

De volledige kamerbrief waarin de Tozo is uitgewerkt, is hier in te zien.

orange-corner-2-004

Over de auteur

Eric van Dam

+31 (0)6 101 72 222

evd@clintlittler.com

Laatste nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Bekijk alle artikelen op onze blog.

Plan een adviesgesprek.

orange-corner-2-002
orange-round-corner-2-002

Een second opinion nodig? Of sparren over een casus? Kom in contact met een van onze arbeidsrecht advocaten of mediators.